Volontiranje

Dobro došli na portal za mlade i stare koji se osjećaju mladim!

A+ R A-

Volontiranje

06 Dec
E-mail Print PDF

Prikaz datoteke slika 9.jpgU prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarejevo, 05.12.2013. godine, simbolično na Međunarodni dan volonterizma, održala se druga Galerija volonterizma pod nazivom „Sve za druge a ništa za sebe“ koja je ujedno i završna manifestacija projekta „Volontiranje je cool!“ koju su organizovali Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Na manifestaciji je  učestvovati preko 150 volontera i  koji su  predstavljali svoju volontersku grupu  Učenici – volonteri i pedagozi iz 25 osnovnih škola sa područja općina: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad ,Vogošća i Ilidža su u proteklim mjesecima jednom sedmično realizirali  volonterske aktivnosti po vlastitom izboru. Od samog početka projekta „Volontiranje je cool!“ učestvovalo je 500 volontera koji su svojoj zajednici nesebično poklonili 17.280 volonterskih sati, pretvoreno u novčanu jedinicu 54.000 KM.

Udruženje “CROA ”, uz finansijsku pomoć  Općine Centar, Federalnog zavoda za zapošljavanje,  Federalno ministarstvo poduzetništva, razvoja i obrta , Općine Stari Grad, Fondacije LIDER, Žene ženama kao I sponzori   Sarajevo šumama, Gallery Blue art , Bošnjački institut Fondacija Adil Zulfikarpašić, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Bibliotekačka djelatnost , OBI, Vesta, Fond eko, Telemach, Kreativne torte Sarajevo,  Maja Art, Solidex d.o.o, Knjižara Exclusive d.o.o., Konto Mex preduzeće za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga, Art kuća Sevdaha, su svim učesnicama galerije  dodjeli interesantne nagrade.

Veliko Hvala  našim  partnerima i prijateljima projekta : Udruženje Infohouse, Međunarodni Cenentar za djecu i omladinu Novo Sarajevo,  Mreža vijeća učenika Kantona Sarajevo, Učenicima JU Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo kao i  studiu Nova viizija.

Pobjednici  druge  galerije volonterizma 2013. su: JU OŠ Zahid Baručija iz Vogošće, JU OŠ Safvet-beg Bašagić iz Općine Centar,  JU OŠ Mula Mustafa Bašeskija iz Općine Stari Grad.

Mladima su se pridružili i mnoge visoke zvanice institucija koje su dale nesebičnu podršku ovom projektu,  a na kraju  uz  after party su  se pridružili Amar Jasarspahic Gile, Elvir Laković Laka i Lejla Laković .  Jedni od najvećih zvijezda domaće  scene, što je dodatno diglo atmosferu i oduševilo najmlađe učesnike.

Direktori Udruženja "CROA" Zafir Šišić i predsjednica Amela Sirovina, vjeruju da  će kroz ovaj projekat   i aktivnosti unutar njega, dodatno osnažiti svijest svih mladih u našoj zemlji za  razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanje njihovog statusa u cjelini te da je volontiranje dugoročno ulaganje u sebe i svoju budućnost.

12 Jun
E-mail Print PDF

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=bf86d4646f&view=att&th=13f372305c4c4fd2&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-Jm_RCmZqBJXVN-naNrn7Z&sadet=1371058887584&sads=0X_Szu6VOjPYgwyLwZ4eZxlqMZwU prostorijama OŠ „Kovačići“ 11.06.2013. godine održala se Prva općinska galerija volonterizma koju organizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma Croa u okviru projekta „Volontiranje je cool!“ u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanjenauku i mlade Kantona Sarajevo

Na Prvoj općinskoj galeriji  u sarajevskoj školi OŠ „Kovačići“ okupilo se 150  učenika iz 24 osnovne škole i 5 općina kantona (Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća) Učenici su predstavili svoje projektne aktivnosti koje su korisne za lokalnu zajednicu. Prvu općinsku galeriju posjetili su i predstavnici općina Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Udruženja Infohouse, Exclusive d.o.o.o i drugi prijatelji projekta.

Cilj manifestacije je bio omogućiti volonterima da prezentuju svoj volonterski rad i angažman na portfoliju, razmjene svoja  iskustva koja su stekli učešćem na projektu „Volontiranje je cool!”, promovišu korisne efekte volonterizma  i pozovu vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad. Najbolje akcije bit će ponovo predstavljene na završnoj manifestaciji projekta 05.12.2013. simbolično na međunarodni dan volonterizma.

Pobjednici „Prve općinske galerije volonterizma 2013.“  su:

Općina Centar:
JU OŠ  „Safvet-beg Bašagić“ ; JU OŠ „Hasan Kikić“; JU OŠ „Isak Samokovlija“; JU OŠ „Musa Ćazim Ćatić“

Općina Stari Grad:

JU OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ ; JU OŠ „ Šejh Muhamed ef.  Hadžijamaković“

Općina Novi Grad:
JU OŠ „Behaudin Selmanović“ ; JU OŠ „Dobroševići“

Općina Novo Sarajevo
JU OŠ „ Kovačići“ ; JU OŠ „Grbavica II“

Općina Vogošća
JU OŠ „Zahid Baručija“ ; JU OŠ „Porodica ef. Ramić“

Ove godine, projekat „Volontiranje je cool!“ se realizira učešćem osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo u dvije grupe. Projekat je u prvom krugu realizacije uključio 500 volontera iz 24 osnovnih škola sa područja općina: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća, koji su jednom sedmično realizirali volonterske aktivnosti po vlastitom izboru u periodu mart-maj.  U drugom krugu realizacije planirano je učešće 400 volonera sa područja općina:  Ilidža, Hadžići, Trnovo, Ilijaš i oni bi svoje volonterske aktivnosti realizirali u periodu septembar-decembar. Projektom su predviđene dvije općinske galerije po završetku perioda volontiranja, na kojima će volonteri predstaviti svoje volonterske aktivnosti, kao i završna manifestacija na kojoj će se predstaviti pobjednici općinskih galerija kao i uručiti nagrade i zahvalnice svim školama učesnicama u projektu.

(CROA)

06 Dec
E-mail Print PDF

"GALERIJE VOLONTERIZMA 2012"

U prostorijama OŠ "Isak Samokovlija" danas je održana manifestacija pod nazivom "Glerija volonterizma 2012", koju je organizirao Centar za razvoj omladinskog aktivizma Croa u saradnji sa Općinom Centar u okviru projekta "Volontiranje je cool!".

Na manifestaciji je učestvovalo preko 160 učenika - volontera, pedagoga i nastavnika deset osnovnih škola Kantona Sarajevo iz Općine Centar, Općine Stari Grad, Općine Novi grad, Općine Vogošća, predstavnika lokalnih vlasti iz općina grada Sarajeva, te sponzori i prijatelji projekta "Volontiranje je cool!".
Prisutnima su se, između ostalih obratili: Zakira Šero, pomoćnik Općinskog načelnika općine Centar, Nihada Čolić, stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje ispred Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo;; Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirza Ustamujić; Dženana Alađuz direktorica udruženja INFOHOUSE, Džavid Sejfović, direktor LIDER MKF Sarajevo, Zafir Šišić, direktor Centar za razvoj omladinskog aktivizma  koji je kratkim obraćanjem i svečano otvorio galeriju. 
Cilj današnje manifestacije bio je omogućiti volonterima da prezentuju svoj dosadašnji volonterski rad i angažman na portfoliju, razmjene svoja  iskustva koja su stekli učešćem na projektu "Volontiranje je cool!", promovišu korisne efekte volonterizma  i pozovu vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad. Najbolji volonterski angažmani bili su nagrađeni vrijednim poklonima koje su obezbijedili prijatelji projekta: Fondacije za bibliotečku djelatnost, Fondacija za izdavaštvo sarajevo, federalni zavod za zapošljavanje, Grad Sarajevo,LIDER MKF Sarajevo, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Udruženje INFOHOUSE, Helsinški komitet za ljudska prava...

Prvu nagradu za najbolji volonterski angažman projekta Volontiranje je cool! osvojili su volonteri - učenici "OŠ Safvet beg Bašagić"- općina Centar;

Drugu nagradu za najbolji volonterski angažman projekta Volontiranje je cool! osvojili su volonteri - učenici OŠ "Mehmed beg Kpetanović Ljubušak", općina Centar;

nagradu za najbolji volonterski angažman projekta Volontiranje je cool! osvojili su volonteri - učenici OŠ "Hasan Kaimija",  općina Centar;

Nagradu za najbolju prezentaciju osvojili su volonteri - učenici OŠ "Zahid Baručija", općina Vogošća.

 

 


05 Dec
E-mail Print PDF
Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA u tekućoj školskoj godini u četiri općine Kantona Sarajevo realizovao je projekat Volontiranje je cool! u okviru kojeg su učenici osnovnih škola jednom sedmično dobrovoljno realizirali  volonterske aktivnosti po sopstvenom izboru - pomoć svojim školskim drugarima sa učenjem, pomoć starijim ljudima, ljudima sa posebnim potrebama, organizacija ekoloških ili druge akcije koje podstiču podizanje svijesti o važnosti problema lokalne zajednice.

Cilj projekta bio je ostvarenje inkluzivnog društva kroz povećanje uključenosti učenika u volonterskim i humanim akcijama, pružiti priliku mladima da steknu nova iskustva koja će biti od praktičnog značaja u njihovoj profesionalnoj budućnosti te ih pripremiti za odgovorno građanstvo u demokratskom društvu.

Galerija volonterizma 2012. Je završna manifestacija projekta Volontiranje je cool! Koja će okupiti učenike 10 osnovnih škola Kantona Sarajevo iz Općine Centar, Općine Stari Grad, Općine Novi grad, Općine Vogošća (oko 148 učenika učesnika u projektu), gdje će oni imati priliku da predstave svoj volonterski rad i angažman na portfoliju, razmjene svoja  iskustva koja su stekli učešćem na projektu „Volontiranje je cool”, promovišu korisne efekte volonterizma – kao što su povjerenje, solidarnost, tolerancija i dr. potičući vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad. Najbolje volonterske ideje bit će nagrađene od sponzora i prijatelja projekta. 

Galerija volonterizma 2012. će se održati  05.12.2012. godine (simbolično na međunarodni dan volonterizma) sa početkom u 12 h u OŠ Isak Samokovlija Ul. Fra Anđela Zvizdovića 1  Sarajevo.

Manifestaciji će se obratiti sponzori i prijatelji projekta: generalni direktor LIDERA, direktorica INFOHOUSE Dženana Alađuz, direktorica Bošnjačkog Instituta, Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirza Ustamujić  i drugi.

Za više informacija možete nas kontaktirati PR Nedžada Hasanbegovića putem telefona na +387 62 059 202; +387 61 235 316 ili putem e-maila:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ,


03 Dec
E-mail Print PDF

Galerija će se održati  05.12.2012. ( simbolično na dan volonterizma u svijetu ) sa početkom u 12:00 sati u OŠ Isak Samokovlija Ul. Fra Anđela Zvizdovića 1,  Sarajevo.

Na taj dan mladi iz 10 OŠ Kantona Sarajevo, Općine Centar, Općine Stari Grad, Općine Novi grad, Općine Vogošća ( oko 148 učenika ) će tada  imati priliku predstaviti svoj volonterski rad na portfoliju, prezentirati isvoje aktivnosti i na taj način se predstaviti široj javnosti, a najbolji volonterski angažmani će biti nagrađeni simboličnim poklonima.

Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA u tekućoj školskoj godini u četiri općina Kantona Sarajevo je realizovao projekat Volontiranje je cool! u okviru kojeg su učenici osnovnih škola jednom sedmično dobrovoljno realizirali  volonterske aktivnosti po sopstvenom izboru - pomoć svojim školskim drugarima sa učenjem, pomoć starijim ljudima, ljudima sa posebnim potrebama, organizacija ekoloških ili druge akcije koje podstiču podizanje svijesti o važnosti problema lokalne zajednice.


Cilj projekta je ostvarenje inkluzivnog društva kroz povećanje uključenosti učenika u volonterskim i humanim akcijama, pružiti priliku mladima da u  radnoj sredini steknu nova iskustva koja će biti od praktičnog značaja u njihovoj profesionalnoj budućnosti, pripremiti ih za odgovorno građanstvo u demokratskom društvu. što će razviti njihovu odgovornost i brigu za druge.

Projekat su podržali: Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Općina Centar, Općina Stari Grad,  , LIDER mikrokreditna organizacija, Udruženje INFOHOUSE , Grad Sarajevo, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Fondacija za bibliotečku djelatnost, Fondacija za izdavalaštvo , Coca cola,  Slastičarna Sarajevo, Slastičarna Dženita, Udruženje Plemenito srce,  Coca cola , proMENTE

Za više informacija možete nas kontaktirati PR Nedžada Hasanbegovića putem telefona na +387 62 059 202; +387 61 235 316 ili putem e-maila:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ,Page 1 of 2

Sign in

*
*
*
*
*

* Field is required